Pitchen is leuk om te leren

Elevator pitch
Een kennismakingsgesprek is altijd een beetje spannend. Ondanks een goede voorbereiding voel je je soms toch overvallen door een vraag als; Wat doe jij eigenlijk? Op zo’n vraag kan je je prima voorbereiden. De handleiding in de bijlage leert je in 5 stappen antwoord te geven op die ene vraag waar je toch weer door werd overvallen. Wees je wel bewust dat je in iedere situatie opnieuw moet proberen aan te sluiten op je gesprekspartner. Eén standaard riedel is dus niet voldoende, je moet er mee leren spelen. Mocht je in teamverband willen oefenen om de eerste schroom te overwinnen, bel me dan voor een workshop. Plezier en succes gegarandeerd!
Introduceer jezelf met een elevator pitch.
De elevator pitch is een handig hulpmiddel om jezelf en je bedrijf snel en duidelijk voor te stellen tijdens netwerkbijeenkomsten, verkoopgesprekken, maar ook op je website. Hoe maak je een elevator pitch? Hieronder leg ik je uit hoe je in 5 stappen een elevator pitch maakt.
Stap 1. Wie ben je?
De eerste stap is makkelijk. Als eerste stel je jezelf voor: Ik ben … (je naam) en daarna je bedrijf. Bijvoorbeeld: “Ik ben Boris Gorkovoi van Fit4Purpose”.
Stap 2. Wat doe je?
In deze stap vat je in één zin samen wat je doet. Onthoud: “Je verkoopt niet wat het is, maar wat het doet/oplevert.”. Dus niet: Fit4Purpose biedt praktische commerciële begeleiding voor adviseurs, ingenieurs en ICT-ers, maar: “Ik vergroot de commerciële slagkracht van organisaties als de uwe”.
Stap 3. Voor wie doe je dat?
Hier zijn we aanbeland bij een belangrijk onderdeel in je bedrijfsvoering. Hier gaat het namelijk om de doelgroep waarop je je richt. Dit is een belangrijk onderdeel van je marketing. Wie zijn je klanten of zouden je klanten moeten zijn? Als je voor een bepaalde doelgroep kiest, houdt dat impliciet in dat je andere doelgroepen uitsluit. Dat is helemaal niet erg, sterker nog dat is juist goed. Stel dat Boris zich uitsluitend op Professional Service Firms richt, dan is het antwoord: “Mijn dienstverlening is volledig toegespitst op zakelijke dienstverleners als adviseurs, ingenieurs en ICT-ers”.
Stap 4. Met welk resultaat voor de klant?
Als je wordt gevraagd iets te leveren bij de klant, dan heeft dat een bepaalde waarde voor de klant. In het geval van Boris Gorkovoi zouden de organisaties ervoor kunnen kiezen hun medewerkers op commercieel vlak niet te ontwikkelen. Dat is onverstandig, want dankzij het concept BusinessCafé is gebleken dat werknemers meer zelfvertrouwen krijgen en effectiever worden in het benaderen van klanten en het onderhouden van klantrelaties. “Ik zorg ervoor dat uw medewerkers aantoonbaar succesvoller zijn in relatiebeheer en u meer rendement haalt uit uw klanten”. Op die manier benadruk je het klantvoordeel.
Stap 5. Hoe doe je dat?
Als laatste stap geef je aan waarom klanten bij jouw zouden moeten kopen. Er zijn immers meer bedrijven die hetzelfde doen als jij. Door de vraag “Hoe doe je dat?” te beantwoorden, kun je jouw unieke verkoopargumenten (Unique Selling Points) weergeven. Wat is dat? Dat kan je lage prijs zijn, je service, je kwaliteit, etc. Vaak kom je dan op clichés uit. Een originelere benadering is de volgende. Stel je bedrijf als een persoon voor. Benoem de 10 belangrijkste karaktereigenschappen van je bedrijf, bijvoorbeeld: afkomstig uit de branche, betrokken, gedreven, praktisch, etc. Kies hieruit de 4 belangrijkste. Deze 4 eigenschappen kun je vervolgens gebruiken als USP. Dus stel dat Boris heel inspirerend, gedreven, to the point en materie deskundig is, en zijn kennis overdraagt via het unieke concept BusinessCafé, dan kan Boris dat gebruiken.
Samengevat zou de elevator pitch van Boris Gorkovoi als volgt kunnen zijn:
Ik ben Boris Gorkovoi van Fit4Purpose en vergroot de commerciële slagkracht van organisaties als de uwe. Mijn aanbod is volledig toegespitst op zakelijke dienstverleners als adviseurs, ingenieurs en ICT-ers. En ik zorg ervoor dat uw medewerkers aantoonbaar succesvoller zijn in relatiebeheer en u meer rendement haalt uit uw klanten. Ik doe dat met een uniek concept ‘Business Café’ bij o.a. klant 1, klant 2 en klant 3 (branchegenoten/concurrenten).
Mijn ervaring leert me dat mijn gesprekspartners nieuwsgierig raken wat het BusinessCafé voor hen kan betekenen. Een mooie reden voor het maken van een afspraak!
Succes!